Indtryk fra Uganda

07-10-2021

Mødet med Ropani Selina i Uganda gør dybt indtryk. Genert kigger den 21-årlige kvinde ned i jorden, da jeg spørger om hendes baggrund. For tre år siden flygtede hun med sine tre yngre søskende fra Sydsudan. Krigen betød, at de blev skilt fra forældrene.

Da jeg senere spørger, om hun nu har kontakt med sine forældre, kigger hun væk og siger med spinkel stemme, at hun ikke ved, om de er i live. Hun har ikke hørt fra dem siden flugten, og hun frygter, at de er blevet dræbt.

Med lidt “iværksætterstøtte” har hun etableret en lille stand på markedet, hvor hun sælger kager og kiks, som hun selv har bagt. Der er også mulighed for en kop te.

Hun fortæller, at hun kan have en omsætning på 75 kr. om dagen. Når mel, sukker, olie og andre råvarer er betalt, er der et overskud på omkring 30 kr. om dagen. 

Pengene er søstrenes eneste indkomst, men det er tilstrækkeligt til at leve for. Tidligere måtte de klare sig for næsten ingenting. Ropani fortæller, at hun dengang havde tanker om selvmord, for fremtiden var uoverskuelig. Nu ser det hele mere overkommeligt ud.

Fonden Det Nytter arbejder sammen med Folkekirkens Nødhjælp i Uganda på at bedre unges evner til at klare sig. De oplæres i at forarbejde og sælge varer, så de har mulighed for at starte deres egen lille virksomhed. Hjælp til selvhjælp er den mest bæredygtige form for bistand.

 

Der er altid mulighed for at gi’ en hånd på MobilePay 520613