En oase i tørken

15-10-2021

Fonden Det Nytter har støttet etableringen af brønden og pumpen, som jeg højtideligt får lov at indvie. Jeg kigger først undersøgende ned i brønden, hvor der heldigvis er et vandspejl ca. 10 meter nede. Derefter tager jeg forventningsfuldt fat i brøndens håndgreb og pumper. Efter nogle få tag kommer det klareste rindende vand.

Det er særligt tilfredsstillende at donere en pumpe i en tid, hvor det nordlige Kenya er ramt af tørke. Jorden er stenhård, flodlejerne udtørrede. Kun et enkelt sted har floden efterladt så meget vand, at drengene stadig kan bade. Der er kø ved vandhullet. Samme sted drikker dyrene, og der hentes vand. Den kenyanske regering anslår, at en halv million mennesker allerede nu er så påvirkede af tørken, at de er underernærede. Omkring 100.000 af børnene er desværre allerede stærkt underernærede og i fare for at tage varige skader.

Oasen er et sted, som Dansk Flygtningehjælp har etableret for at demonstrere og undervise de lokale bønder og flygtninge i mere effektivt landbrug. Foreløbig har 350 deltaget i undervisningen. I Nordvest Kenya regner det ikke stille og ofte som i Danmark. Når himlen endelig åbner sig, kommer vandet i tykke tove og varer kun kort. Når regnen rammer den knastørre og stenhårde jordoverflade, løber det hurtigt videre - og den længerevarende virkning af nedbøren udebliver.

I oasen undervises i, hvordan man mest hensigtsmæssigt dyrker afgrøderne og ikke mindst, hvordan man sørger for at opbevarer mest vand længst muligt. Nu er oasen sikret vand fra brønden. En lille håndsrækning i en vanskelig tid, hvor der desværre ikke er hjælp at hente fra oven.