Hjælp Ukraine, men glem ikke Afrika

02-03-2022

De helt forfærdelige billeder og rapportager fra Ukraine sætter sig. Det fuldstændige vanvittige overfald på den ukrainske befolkning forekommer helt meningsløs. Vores bekymring, medfølelse og empati får frit løb. Hele verden skal stå sammen og på alle tænkelige måder vise, at den russiske fremfærd er helt uacceptabel. Heldigvis reagerer vi næsten som et kor. Det skal vi blive ved med. Send penge, støt og boykot. Intet signal skal være uprøvet.

Midt i vores forfærdelse over forholdene i Ukraine skal vi huske, at resten af verden ikke står stille. I flere afrikanske lande er mange millioner gennem de sidste år drevet på flugt fra tilsvarende konflikter. Deres tilværelse er også revet itu. I Burkina Faso, Sydsudan og andre afrikanske lande fordrives tusinder hver eneste dag. Sultne, fortvivlede og ofte efter tab af familiemedlemmer kommer flygtninge uden ejendele til landegrænser eller andre dele af deres hjemland for at søge beskyttelse. De er flygtet fra krig og konflikt og er lige som ukrainerne tvunget på flugt for at beskytte børnene og sig selv. Heldigvis har ukrainerne vores opmærksomhed. Vi ser de frygtelige billeder og kan handle.

Men de flygtende afrikanere bliver ikke set. Ingen rapporterer fra flygtningelejrene i Kenya, hvor der nu er 200.000 flygtninge. Ingen omtaler de mere end 1 mio. internt fordrevne i Burkina Faso, og ingen omtaler de over 1 mio. sydsudanesere, der er flygtet til Uganda. Men de har også behov for at blive set, anerkendt og hjulpet.

Afrikanske flygtninge ser ikke ud som de fleste danskere. De bor længere væk, de har en anderledes kultur, og derfor har vi vanskeligere ved at identificere os og sætte os i deres sted. Men de helt grundlæggende menneskelige værdier har vi til fælles. Den sydsudanesiske kvinde, der er drevet på flugt med sine børn, vil - akkurat som den ukrainske kvinde - gøre alt for at sikre sine børns overlevelse og på længere sigt sørge for, at børnene kommer ”godt i vej”.  

Vi skal hjælpe i nød - både ukrainere og andre flygtninge, som har brug for vores hjælp.

 

Fonden Det Nytter
MobilePay 520613
Bankoverførsel 8214 4192091263