Flygtninge fra Sydsudan

Flygtninge fra Sydsudan - på flugt fra sult og krig

Sult og krig har tvunget tusindvis til at flygte fra Sydsudan. Den mangeårige konflikt i Sydsudan er den mest omfattende krise i Afrika. Det går især udover børnene, som bliver drevet på flugt fra deres hjem og familier.

Mange af dem ender i to flygtningelejre i det nordlige Kenya – henholdsvis Kakuma og Kalobeyei – som nu huser ca. 200.000 flygtninge. En stor del af børnene er syge og underernærende, og næsten alle har krigstraumer. 

Konflikten og sulten i Sydsudan har været en næsten stationær tilstand i mange år. Det betyder, at verdens opmærksomhed er forsvunden. Vi hører og ser nyheder fra andre brændpunkter. 

I Sydsudan sker desværre ingen ændringer, og et land hærget af sult og konflikt bliver dermed uinteressant for medierne. Men landets indbyggere lider forsat, og nye flygtninge kommer til Kenya hver dag. Vi har mulighed for at hjælpe dem.

 

Sydsudan og Kenya

Jeg har besøgt Sydsudan, som er et dejligt, men ekstremt fattigt land. For de fleste indbyggere er det et livsvilkår, at de ikke bliver mætte hver dag, og at mange børn dør af underernæring og basale sygdomme. På grund af konflikten har Sydsudan gennem de sidste år desværre været det farligste land i verden at arbejde i for hjælpearbejdere. Alligevel er det lykkedes at yde massiv støtte til mange sårbare.

Tidligere har jeg som formand for Dansk Flygtningehjælp mange gange besøgt flygtningelejrene i det nordlige Kenya, hvor titusindvis af sydsudanesere søger tilflugt. Dansk Flygtningehjælp hjælper ikke blot med basale nødvendigheder, men også med skolegang og uddannelse for børn og voksne.

Fakta:

  • For 250 kr. kan et barn på flugt få en nødhjælpspakke, som blandt andet indeholder vanddunk, sovemåtte, vaskebalje og sæbe

  • For 400 kr. kan en familie på flugt få mad i en måned

  • For 1.000 kr. kan et barn gå i skole i et år